Első Nemzetközi Budapest Aquarell Fesztivál 2016 szeptember 9 – 24

A fesztivál kurátorának üdvözlő szavai a kiállítás megnyitója alkalmából

Nagy megtiszteltetés, és büszkeság számomra, hogy az Nemzetközi Akvarell Szövetség magyar tagozata  rendezi meg  “Freedom of Self Expression” (Önkifejezés Szabadsága) címmel a hazai kortárs művészet történetének  első és legnagyobb akvarell fesztiválját, Budapesten, 45 ország 178 művészének alkotásából.

Az emberiség újkori történelmének ebben a különösen érzékeny pillanatában  kiállításunk fő célja a béke, a barátság és az esélyegyenlőség  jegyében bemutatni és hirdetni a művészet legfontosabb értékeit, az önkifejezés szabadságát, eredetiségét és sokszinűségét.. ..

A résztvevő  magasan képzett hivatásos művészek és tehetséges amatőrök munkáin keresztül  a  kiállítás széleskörű kitekintést  ad a világ akvarell művészetére,  azzal a tudatos céllal, hogy a nézők számára közvetítse a különböző kultúrák és filozófiák érzéseinek képekben kifejezett  üzeneteit, népszerűsítse az akvarell művészet pszichológiai és társadalmi értékeit … táplálja a művészet és a kultúra mindennapi szükségletének emberi érzését.

Ez a kiállítás az akvarell művészet megismerésén keresztül új utat nyít a világ legtisztább és legfontosabb lényege és értéke, a természet és az emberi lény kapcsolatainak bemutatása felé.

Nagy örömömre szolgál és megtisztelő számomra, hogy a résztvevő művészek és IWS tagszervezetek támogatásával lehetőségünk nyílt egy ilyen átfogó és csodáltos gyüjtemény bemutatására.

Szívből jövő köszönet annak a közel 180 művésznek akik elküldték hozzánk képeiket,  kik támogatása  – nélkül közös munkánk eredméyneként nem jöhetet volna össze ez a brilliáns anyag. Kiknek képviseletében mellettem láthatják a megnyitó hétvégéjére 15 országból érkezett 30 művészt –

Külön Köszönet azoknak a világhírű mestereknek , akik szintén csatlakoztak hozzánk és elküldték képeiket, Atanur Dogan kanadai/török az IWS egyik alapítója és elnöke,  Alvaro Castagnet Uruguai -ból, , és  Paul Jackson az Amerikai Egyesült Államokból, aki jelenlétével is megtisztelt bennünket.

Köszönet a ház vezetőjének, Aranykovács Andreának, hogy támogatta kiállításunk létrehozásának ötletét, …köszönet a Canson cégnek az aqvarell papírért …Szeklencei Tamásnak és munkatársainak a nyomdai munkálatokért … Köszönet művészeti sponzorainknak az akvarell világ két legkiválóbbjának, kedvenc ecseteinket és festékeinket gyártó Escoda és Daniel Smith cégnek ajándékaikért. Vincze László könyvkötő és merített papír készítőnek a papírjaiért és pereztációjáért  és gyönyörű emlékkönyvünkért, amelybe kérném tegyék meg bejegyzéseiket. …és nem utolsósorban köszönöm Kiss József galéria vezető segítségét, kinek értékes segitsége és helyi koordinációs készsége nélkül nem lett volna ilyen sikeres a kiállítás és az azt kisérő események előkészítése.

Szikszai Sándor

IWS Global Igazgatósági tanács tagja

IWS Hungary alapító elnöke

Freedom of Self Expression Kurátora