Az alkotó


20130810_201147   
Szikszai Sándor – Útkereső

Mióta a kezemmel megismerkedtem, rajzolok, festek, vagdosok, ragasztok, fúrok-faragok … mindent és mindenre, ami elém kerül…

Anyai oldalról a művészet vénájából táplálkozva nőttem fel. A bőr illata és a titokzatos operaházi fantomok hangja máig megkísért. Pallas Athena templomának ajtaját őrző szörnyek legyőzéséért egy életen keresztül vívtam meg harcomat…

Útkeresés és a világ körüli rohanás vált osztályrészemmmé, melyek során alma materek, esti kisegítő munkák, diplomák, képzőművészeti projectek, munkahelyek több földrészen át követték egymást…

Amíg Dr. Jakyll napközben hétköznapi életét élte, mint rakétamérnök, számítástechnikus, taxis, ezermester, asztalos, kertész, pizzafutár, festő és mázoló, autóversenyző, kínai dobozos ételszállító, internetes szakember, üzleti tanácsadó, vagy éppen bankár … Mr. Hyde könyvillusztrátor, utcai festő, a bécsi “Dunau Canal művészeti vásár” rendszeres kiállítója, bőrdíszműves, ékszer restaurátor, miniatúrahamisító, álmodozó vagy éppen ausztrál népi faragványkészítő volt.

Lelkem színterét “két hazám” Európa és Ausztrália között osztom meg, miközben az találkozások, élmények, érzések és technikák kavalkádjában tobzódom.

Az alkotó művészek egyedi és utánozhatatlan ajándékkal rendelkeznek, hiszen az agyukba beégett látványt,  élményt vulkán módjára, alkotások formájában van lehetőségük kirobbantani magukból …mint ahogy a láva folyik le és önti el a hegy oldalát, úgy festi ki magából a festő a lelkében hordozott érzelmeket és élményeket.

Utazásaim során meghatározó pillanatokban csendes elmélázással ülök le egy-egy padra vagy szobor árnyékában, magamba égetve a hely szellemét, a pillanat varázsát. Mindezen érzelmeket mintegy  áttranszferálom színekbe és formákba, melyekkel hosszú heteket töltök el megfestésük során. Így aztán – legyen az erdőt, városrészletet, hidat vagy portrékat ábrázoló kép , – ha valaki képeim előtt nem csak szemét, de lelkét is kinyitja, megérezheti mindazon titokzatos érzelmi hullámzásokat, melyeket a kép szellemisége kíván közvetíteni, számára.

Témáim választását a körülöttem létező világ gyermeki felismerése és csodáinak habzsolása jellemzi, ezért hát mindent megrajzolok és festek, amelynek szépsége megérint … kendőzetlenül a maga szépségében, mindössze a saját lelkem színeit hozzátéve …

A továbblépés inspirációjával a nemzetközi akvarell szövetség (IWS) művész-közössége, a nemzetközi kiállításokon való részvétel és személyes kontaktus lehetőségége szolgál. Az utóbbi években időm jelentős részében az akvarell festészet népszerűsétése és elismertetése érdekében kiállítások szervezésével is foglalkozom, többek között 2016-ban az Első Nemzetközi Akvarell Fesztivál megszervezésével, ahol 46 országból 176 művész alkotását mutattuk be Budapesten.

A nemzetközi akvarell szövetség (IWS Global) igazgatósági tagjaként és az magyar tagozat megalakítójaként és vezetőjeként további lehetőségeim nyíltak mint a művészetem fejlesztése, mint a művészeti szervezés területén.

Munkáim számos egyéni- és közös-, hazai- és nemzetközi kiállításon kerültek bemutatásra.

 

„A szépség mindenütt jelen van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg.” (Auguste